Fogadom, hogy most és nem holnap

Az év többnyire 365 napból áll, tényleg csak és kizárólag azon a néhány ünnepnapon kell odafigyeli a másikra vagy magamra? Inkább most! Vagy választhatjuk azt is, hogy inkább mindennap teszek magamért.

A felmérések azt mutatják, hogy – bár ritkán –, teszünk fogadalmat, de annál többször megfogalmazzuk a vágyainkat, célnak tűnő számokat, új álmokat, de legtöbbször inkább csak vágyunk rá.

 

Mi az, ami tényleg fontos?

Tényleg az a 3-4 kiló az, amire igazán vágyok, pont arra van szükségem, vagy lehet, hogy úgy igazán tényleg magammal kellene foglalkoznom és egészében nézni, átgondolni, hogy mire is van szükségem, hogy jól érezzem magam a saját bőrömben, és nem amit mások gondolnak, hogy jó lenne nekem.

 

Fogadalmak helyett kihívás, tarts velünk!  5 perces kihívások

 

Persze már gyerekkoromban is frusztráltak pl. a Világszép Nádszál kisasszony, vagy a Hófehérke, akinek gyönyörű bőre volt és még sorolhatnám. Azóta eltelt egy pár év és még rosszabb lett a helyzet, mert minden percben több oldalról tolják az arcomba, hogy miként kellene kinéznem, milyen szereket, eszközöket kellene használnom, hogy megfeleljek a kor követelményeinek.

 

Mihez képest?

Amikor másokhoz viszonyítjuk magunkat, akkor bizony sosem lehetünk győztesek, mert természetesen sok példát látunk, aki szebb, jobb, félkézzel ügyesebben lavíroz a teendők között, csodálatos élete van, szebb háza van, jobb kocsija, álom munkája. Tehát kihez is érdemes viszonyítani? – mert ez a lényeg. Mit tehetek, hogy saját magam elfogadjam magam és mások ne bánthassanak meg? Tényleg sebezhető vagyok a legtöbb fronton és ha ez a helyzet azt, hogy is lehet túlélni? Nem akarok sebezhető lenni! Tényleg ez a megoldás?

Brené Brown jól megfogalmazta: sebezhetőnek érezni magam annyi, mint élni. Érdemes meghallgatni (magyar felirat is van), mert elég motiváló:

 

 

Visszatérve a fogadalmak világára, amikor eltelik megint 1 év, 12 hónap, 52 hét, 365 nap, 8760 óra…, ami részben nagyon sok idő, de mégis időnként egy pillanatnak tűnik. Megtettünk mindent, amit elterveztünk? Ezért fontos időszakosan értékelni az elmúlt időszakot, a múlt hét, múlt hónap, múlt év. Ilyenkor sok minden kavarog az emberben, le kell zárni, összegzésként el kell dönteni, hogy jó volt-e vagy másra vágyunk, és igen át kell gondolni, hogy milyen fogadalmat, fogadalmakat is tegyünk.

Biztosak vagyunk abban, hogyha a naptár szerint fordul a számláló, több akaraterőnk lesz, mint egy héttel korábban?

 

Miért is fogadkozunk, ha nem tartunk ki mellette, kell egyáltalán fogadkozni?

Mi kell ahhoz, hogy változzunk, változtassunk szokásainkon? Hiába visszhangozza mindenki, hogy „fogyj!”, „sportolj!”, „ne dohányozz!” –, ha mi magunk nem akarjuk igazán. Saját motiváció nélkül nem sikerülhet. Ahogy akkor sem, ha nem megléphető célokat tűzünk ki. Fogadkozás nem kerül semmibe, tehát bármi lehet – nem költök annyit, nem dohányzom, nem iszom, nem játszom, nem vásárolok feleslegesen.

Fontos, hogy ne kudarcnak érezzük, az abbahagyását, hanem inkább tekintsük rá úgy, hogy tudatosan feladunk egy általunk nem szeretett tevékenységet.

Mi lenne, ha nem várnánk … Újévig vagy majd a jövőhéten, vagy a vizsga után fogadkozásokkal?  Mi lenne, ha most az egyszer azt a célt tűznénk csak ki magunk elé, hogy mától nem fogjuk …?

 

Kis lépés az emberiségnek, de nagy ugrás neked!

Tény: a kitartás és a konkrét útmutató hiánya miatt nem teljesülnek a fogadalmaink. Jellemzője, hogy olyan kérdésekben döntünk, amit nem sikerült az eltelt időszakban megnyugtatóan megoldanunk. Az olyan fogadalmak, amelyeket nem előzött meg alapos mérlegelés és erre épülő döntés, kétséges, hogy sikeres véget érnek.

Vannak olyan időszakok, amik nem feltétlenül kedveznek a már kialakult rossz szokások elhagyására.

Ez egy folyamat.

Mindig a tagadással kezdődik, ami nagyjából úgy hangzik, hogy „nekem ez nem probléma, akkor hagyom abba, amikor akarom”!

Aztán jön a mérlegelés: kezdődik a károk, következmények felmérése.

Majd jöhet a döntés: és ez a lényeg. De ezzel még nincs vége a folyamatnak, tudjátok: engedjük meg magunknak a sebezhetőséget, mert az sarkall minket, hogy fejlesszük magunkat, legyünk kreatívak, ami elhozza a változást is.

Milyen a jó fogadalom, talán az, ha nem fogadalom, hanem célkitűzés, egy olyan vágy megfogalmazása, amit tett követ. Nesze semmi fogd meg jól, ez egy jó sablon duma, így persze könnyű tanácsot osztogatni. Persze mindenki máshogy fog hozzá, de kell egy cél, pontosabban konkrét cél. Nem általánosság, hogy majd sokkal türelmesebb leszek, hanem tudom pontosan, hogy milyen helyzetekben szoktam türelmetlen lenni. Egy ilyen helyzetet tűzők ki célként, hogy máshogy fogom megközelíteni, hogy hagyom, hogy a másik is elmondhassa a véleményét, az ötletét, tehát itt is a legfontosabb a tervezés, tudod nem a halogatás.

 

Mondj igent és tervezd meg!

Adj magadnak időt az átgondolásra és a felkészülésre. A konkrét terv, ami nem csak a fokozatos előre lépésben segít, hanem a várható akadályok leküzdésében is. Például, ha tudod, hogy a következő időszakban, milyen események gátolhatnak meg akkor kreatív ötletekkel ki tudod cselezni.

Kutatások szerint egy új tevékenység, készség, például a testmozgás 21 nap után válik szokássá, 6 hónap után pedig a személyiség részévé. Így ha jól választod meg a fogadalmaidat, és sikerül megtartanod őket, előbb-utóbb lényeges változást érhetsz el az életedben.

Tehát minimum 21 napig ki kell tartani!

Na, ehhez aztán tényleg kell kitartás, kreativitás, hogy motiváljam magam nap, mint nap. Persze arról nem szólnak, hogy mi van, ha nekem több kell.

 

Ezért, ezt kiegészíteném: mindig csak 1 napig, de újra és újra!

 

Egy kis konkrét segítség, de én nem csinálhatom meg helyetted:

 

Fogalmazd meg!

Minél több oldalról, lehető legtöbb információ alapján írd le, hogy mit és miért szeretnél változtatni. Az írás gyógyít! Máris sokat tettél magadért.

 

Egy fogadalom!

Ha több dolgon is szeretnél, akkor bizony listát kell írnod és tedd fontossági sorrendbe! Egyet válassz, mert többre koncentrálni sokkal nehezebb, persze, ha van olyan, ami kiegészíti egymást akkor társítsd.

 

Konkrét cél (lehetőleg egy),

ne felejtsük, hogy mit is akarunk, mert ez a leggyakoribb gond, hogy beleveszünk a mindennapokba és akkor igenis háttérbe kerül a mi célunk.

 

A Te célod legyen!

Pont, amire szükséged van, az nem elég, hogy le akarok fogyni, hanem 5 kg-t fogok lefogyni, 5 hónap alatt! Nem spórolni fogok, hanem minden hónapban félreteszek 9000 Ft-ot, ezt könnyű lesz ellenőrizni.

Kell ehhez pozitív gondolkodás, de legyünk tisztában a nehézségekkel és saját magunkkal, hogy fogunk kibúvókat találni.

 

Kerüld el a visszahúzó helyzeteket, helyeket és embereket. Ilyenből lesz bőven. Biztos, hogy lesz visszaesés, amikor nem tudod betartani, amit elterveztél, pont ilyen helyzetekre kellenek a kreatív ötletek, illetve a figyelmeztető pontok, hogy ne térj el.

 

Jutalmazd meg magadat, ha eléred valamelyik mérföldkövet.

 

Teljesíthető legyen!

Te fogod végrehajtani, tudd, hogy miért akarod megvalósítani és bízz magadban, ehhez keress segítőket, hogy elérd a kitűzött célodat.

 

Akkor most megyek, hogy kitaláljam pontosan mit is akarok én.

Most | Bíró Productivity

Most | Bíró Productivity

Posted on 2018-12-21 in lifestyle, skill

Cikk megosztása

About the Author

Back to Top